Wednesday, September 29, 2010

Fondul de ten - Partea I: Despre tipurile de ten si fdt potrivite

 Fondurile de ten: tipuri de fonduri de ten si tipuri de ten.
Hey dolls! Asa cum v-am promis azi voi face o postare special pt tipurile de ten si fondurile de ten potrivite. Probabil ca nu voi reusi sa fac dintr-o data o postare completa cu totate tipurile de ten si fond de ten, pt ca ar fi prea multe de zis si nu as vrea sa va plictisesc cu o postare extraordinar de lunga.
In primul rand este bine de stiu ca tipurile de ten se impart in 3 mari categorii: tenul normal, tenul uscat si tenul gras, acesta din urma incluzand si tenul mixt.

a) Tenul normal - cel perfect echilibrat, nici gras nici uscat

Acestui tip de ten i se potrivesc cam toate tipurile de fdt, de la cele crema pana la cele spuma (depinde si de preferinte). Desi nu se recomanda o ingrijire speciala a tenului, este bine de stiut, ca in cazul tenului normal se recomanda fdt lichide, care de obicei ofera hidratarea necesara intr-un mod destul de light. Nu este nevoie sa se foloseasca pudrele sau fdt minerale, deoarece pielea este mata iar porii sunt inchisi, acestea favorizand incarcarea inutila a porilor si implicit a aspectului.  Nu este nevoie de un fdt cu o putere mare de acoperire, deci cele cu putere mica sunt mai mult decat indicate.
Fdt recomandate:
- low price: Magic Skin Make-up by Astor, Avon Ideal Shade;
- high price: Revlon Colorstay Normal/Dry Skin, Clarins Super Restorative;
 
b) Tenul uscat - piele perfect mata, cu tendinte de exfoliere si aparitie a ridurilor fine
Pt acest tip de ten, este recomandata o ingrijire intensiva atat din exterior cat si din interior, astfel ca in afara fdt perfect, este recomandat sa se foloseasca creme hidratante, dar si sa se consume multa apa si fructe. De obicei pt acest tip de ten este bine, inainte de aplicarea fdt sa se aplice o crema hidratanta. Este bine de stiut insa ca la acest tip de ten se aplica regula: cu cat mai uscat tenul, cu atat mai cremos fdt! Asadar se recomanda folosirea fdt pe baza de uleiuri si nu de apa. Ca si in cazul tenului normal, acest tip de ten nu are nevoie de un fdt cu acoperire mare, ci mai degraba unul cu acoperire mica spre mare.
Fdt recomandate:
- low price: Accord Parfait by L'Oreal,  Dream Satin Liquid by Maybelline;
- high price: CLINIQUE Soft Finish MakeUp; Revlon Colorstay for Normal/Dry Skin, Aera Teint (Creme) Vichy.

c) Tenul gras - caracterizat prin pori larg deschisi si luciu inestetic datorat excesului de sebum

Daca la celelalte tipuri de ten m-am chinuit mai mult sa caut informatii, aici va pot da o gama mult mai larga de informatii bazata pe experienta proprie.  Probabil ca multe dintre noi se gandesc ca acest tip de ten nu are nevoie de hidratare intensiva, deoarece nu este atat de predispus la exfolieri sau aparitia ridurilor, dar se inseala, hidratarea tenului gras este la fel de importanta ca cea a tenului uscat. Si in acest caz se recomanda consumarea apei si a antioxidantilor naturali, in combinatie cu actiunea matifianta a unor creme pe baza de apa. Daca la celelalte doua tipuri de ten nu era deloc recomandata utilizarea sapunului in curatarea fetei, aici este indicata, insa moderat! Asadar, inainte de aplicarea fdt, care neaparat trebuie sa fie pe baza de apa, sub forma de spuma sau mineral, este indicata folosirea unei creme matifiante sau unei baze cu efecte de matifiere si uniformizare. Alaturi de utilizarea fdt, se recomanda si utilizarea pudrelor compacte. Tot aici se incadreaza si tenul mixt, in care excesul de sebum predomina in zona T (frunte, nas si barbie) si foarte putin in partea superioara a obrajilor, doar ca in acest caz, se recomanda folosirea pudrei compacte numai in zonele problematice.  Deoarece acestui tip de ten i se recomanda folosirea unor fdt care tind sa confere tenului un aspect incarcat, este ideal sa se foloseasca fdt cu formule utilizate in airbrush, adica o textura cat de usoara, dar care sa aiba o capacitate de acoperire foarte mare, sau, dupa preferinte, medie spre mare. Personal recomand inainte de alegerea unui fdt pt ten gras si cu probleme de acnee, consultarea unui dermatolog pt a scapa de problemele interne ce cauzeaza aparitia monstruletilor externi. Nu sunt prea multe fdt care ajuta si la interior si la exterior tenul acneic.
Fdt recomandate:
- low price: Rimmel Perfect Compact 3 in 1, Ideal Balance - L'Oreal, Dream Matte Mousse by Maybelline.
- high price: Revlon Colorstay Combination/Oily Skin, Norma Teint Vichy, La Roche Posay Toleriane, Aera Teint (Fluide) Vichy.

Acestea fiind spuse, data intr-o postare urmatoare, voi discuta despre fdt potrivite categoriilor de varste si de cele cu proprietati de lifting. Sper ca v-a placut postarea si astept si alte sugestii de fdt recomandate tipurilor de ten, in functie de produsele incercate de voi.
Have a great day! @SuperficialDoll, Dodo.

10 comments:

  1. abia iti asteptam articolul pe ziua de azi:X.eu am tenul gras si cu puncte negre:|si nu`mi place sa ma dau cu fond de ten,pentru ca apoi e foarte uleios tenul meu dupa 1 ora:(. asa ca ma dau doar cu pudra:(.si ma spal cu diferite produse ,imi fac masti de la magazin.am incercat si cu argila de la plafar dar degeaba,nu a fost buna in cazul meu:(

    ReplyDelete
  2. @anonim iti multumesc da intr-adevar si eu am tenul gras, porii foarte deschisi si puncte negre, de aceea folosesc un scrub natural facut de mine, creme matifiante, shine erasers, masti, pudre & etc dar asta e alta poveste despre care o sa va vorbesc mai incolo :D chiar mi-ai dat o idee despre un post legat de ingrijirea tenului gras.
    cat despre utilizarea fdt, la mine e must pt ca am portiuni cu roseata unde concealerul nu este suficient. si probabil n-ai gasit un fdt foarte potrivit, eu folosesc revlon, e cam scump, dar isi face treaba asa cum trebuie, personal nu sunt pentru fdt ieftine in cazul tenului gras. te pup si sa ai o seara placuta

    ReplyDelete
  3. Si eu am tenul gras. Abia am gasit reteta perfecta, am scapat de cosuri si acum am observat ca nu mai e asa gras cum era... Nu am incercat nici unul din fdt pe care le-ai enumerat, in afara de Vichy, dar cele pe care le-ai trecut la high price nu mi se pare ca au ce cauta acolo... adica 70 lei nu e mult deloc pentru un fond de ten bun cum ar fi LRP sau Vichy.

    ReplyDelete
  4. La mine e mai ciudat...mixt dar aparent gras din cauza excesului de sebum,si in acelasi timp descuamat mereu...asa ca oricare din cele de mai sus e horror caci au pudra,doar ideal matte l-am putut purta.Nu pot folosi decat lichide nepudrate,altfel arat incarcat si prafuit,fiecare scuama e evidentiata.

    ReplyDelete
  5. @adina din pacate in ziua de azi, majoritatea persoanelor care au probleme mai speciale cu tenul sunt adolescenti si studenti si nu-si permit sa dea 70 de ron pe un fdt (decat daca au sponsori si buget nelimitat :)) ) si la o adica 70 de ron e aproape pretul dublu la un fdt gen avon sau maybelline. cunosc persoane in cauza. iar la LRP am gasit un pret in $ undeva la 50$, de aia l-am pus la high. te pup

    ReplyDelete
  6. Foarte buna partea cu tenul gras (doar pe aia am citit-o ca acolo ma incadrez, de fapt mixt, ma rog ;)) ). Colorstay mi se pare foarte foarte bun, din pacate eu mi-am cumparat o culoare gresita si nu am reusit sa il schimb asa ca acum strang bani sa imi iau culoarea potrivita :)
    Dar tin sa mentionez ca a fost singurul fond de ten care a reusit sa imi pastreze tenul mat TOATA ziua fara sa mai folosesc pudra, baza de machiaj sau altceva, e WOW!
    Multumim de articol si mai asteptam si altele :)
    :*

    ReplyDelete
  7. @ramona pff ai incercat la aplicare si metoda cu buretelul umezit? si la mine se intampla sa fie putin incarcat, dar daca blenduiesc bine cu buretelul se estompeaza tot. sau inainte de aplicare, eu folosesc o crema hidratanta si matifianta de la elmiplant :-s am observat ca se aplica muuult mai light fdt (cel de la revlon)

    ReplyDelete
  8. @blossoms multumesc! si eu folosesc colostay (180 sand beige) nu am mentionat inca treaba cu alegerea culorii potrivite pt ca o voi face intr-o postare urmatoare. ma bucur ca ti-a fost de folos si chiar o sa fac o postare despre ingrijirea pt tenul gras. te pup

    ReplyDelete
  9. Decat sa imi iau fond de ten Avon mai bine rabd un timp fara, strang bani si imi iau ceva bun...

    ReplyDelete
  10. @adina asta asa e, sunt perfect de acord cu tine, eu nu stiu daca am incercat mai mult de un fdt avon :)) dar vezi tu nu toti fac ca noi.. eu mi-am permis sa dau mai multi bani pe un fdt tot din cauza tenului problematic.. decat sa dau un ban si sa-l dau degeaba ca nu-s bune pt mine, mai bine stau ceva timp si pun bani de-o-parte.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails